A halolaj előnyei gyerekeknek

A halolajnak számos jótékony hatása van, ám sokan nem tudják, hogy gyermekeink számára is kiváló megoldást lehet. A fiatalok fejlődésében, ugyanis hathatós segítséget nyújthatnak a halolajos étrend-kiegészítők és termékek, éppen ezért ebben a cikkben összegyűjtöttük mik a halolaj előnyei gyerekeknek.

A halolaj fontossága

A halolaj a benne található Omega-3 zsírsavak miatt egy rendkívül értékes táplálék. Sajnos azonban a szervezet nem képes ezeket a zsírsavakat előállítani. Az egyetlen természetes zsírsav forrásunk alapesetben az olyan olajos halak, mint például a:

  • hering,
  • makréla,
  • tonhal,
  • lazac, stb,
  • valamint a zöld-levelű zöldségek és a diófélék.

A halolaj bevitel gyerekeknél

A legbiztosabb módon úgy tudunk meggyőződni arról, hogy gyermekünk megfelelő mennyiségű halolajhoz jut, hogy a megfelelő táplálékkal látjuk el. Fontos, hogy gyermekünk a fentebb említett halakat is fogyassza, mivel így nem csak az egészséges zsírok, de más fontos tápanyagok is bejutnak a szervezetébe, amik nélkülözhetetlenek a növekedés és fejlődés eléréséhez.

Amennyiben a folyamatos halfogyasztás nem biztosítható, akkor kiváló alternatívát jelenthet a gyermeki szervezet megfelelő mennyiségű halolajhoz jutásában, az ha a gyermek halolajas étrend-kiegészítőt szed. Fontos azonban észben tartani, hogy a legjobbak mégis az olajos halak, mivel az étrend-kiegészítőkben nem található annyi tápanyag.

A halolaj hatásai gyerekeknél

A halolajos étrend-kiegészítők amellett, hogy a megfelelő Omega-3 és Omega-6 zsírsav ellátást is biztosítják, még számos téren segíthetnek a megfelelő szintű fejlődésében, illetve a gyerekkori panaszok kezelésében is. Utóbbiak közül például nagy segítséget jelenthet az alábbiak kezelésében:

  • figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD)
  • szorongás,
  • alvás problémák.

ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) kezelése

Kutatók 2000-ben felfedezték, hogy a hiperaktív gyerekek EPA- és DHA-szintje jóval alacsonyabb, mint az egészséges gyermekeké. Ezt követően elkezdték vizsgálni, hogyan is segíthet a normál esszenciális Omega-3 és Omega-6 zsírsav bevitel a figyelemhiányos problémák sikeres és természetes módon történő kezeléséhez.

A kezelés alapelképzelése, hogy agyunk 60%-ban zsírból áll, aminek körülbelül egyharmada DHA, azaz egy többszörösen telítetlen zsírsav. A DHA zsírsavakat szervezetünk nem állítja elő, ezt a vitaminokhoz csak étkezéssel tudjuk bevinni. Az ezzel foglalkozó kutatások bebizonyították, hogy a DHA-szint növelése hozzájárul a normális agyműködés fenntartásához és elősegítéséhez.

Megfelelő Omega-3 zsírsav bevitellel tehát már önmagában is sokat tehetünk azért, hogy gyermekünk figyelemzavaros tünetei enyhüljenek, ám nem mindegy hogy milyen terméket használunk.

Főként a gyermek Omega-3 termékeknél kell különös figyelmet fordítani arra, hogy az tiszta és stabil, így biztonságosan adható és valóban hatásos legyen. Amikor tehát gyermekünk számára vásárolnánk halolaj készítményt, mindenképp győződjünk meg arról, hogy ellenőrzött forrásból származó halolaj található-e benne, ami körültekintő tisztítási folyamat után kerül a kapszulába, vagy épp üvegbe.

Szorongás kezelése

A halolajnak jótékony hatásai vannak az agy fejlődésének kritikus időszakaiban is ezért fontos, hogy gyermekeinknek kiskoruktól kezdve halolajat adjunk, mert segítünk vele, hogy a későbbiekben ne alakuljon ki náluk szorongás, depresszió.

Alvás problémák kezelése

Több felmérés is kimutatta, hogy amikor a vérben magasabb az Omega-3 DHA zsírsav szintje, jelentősen javul az alvás, elhárulnak az alvási zavarok, problémák.

Ugyanakkor az alacsonyabb DHA arányhoz alacsonyabb melatonin szint társul, ami a természetes alvási ciklus felborulásához vezet. A melatonin hormon ugyanis fontos szerepet tölt be az optimális, alvási ciklus fenntartásáért, valamint az alvás és az ébrenlét ciklusainak szabályozásában.

A gyerekek Omega-3 szintje jellemzően alacsonyabb, ami szoros kapcsolatban áll a gyerekek alvási, tanulási, olvasási és viselkedési problémáinak kialakulásával. A DHA bevitel növelésével a szülők javíthatnak gyermekük alvásán, ami már önmagában is jobb koncentrációhoz, könnyebb tanuláshoz, kiegyensúlyozottabb viselkedéshez vezethet.

Összegezve:

A halolajnak tehát számos előnyét ismerjük, amik fiatal koruktól fogva segíthetnek gyermekeinken. Megoldást nyújthat például az ADHD tüneteire vagy a szorongás és depresszió kezelésre, de egyszerűen csak a jobb alvást is elősegítheti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*