A sáfrány

A wikipédia szerint a jóféle sáfrány aromás illatú, kesernyés fűszer, mely az ételt aranysárga színre festi. Egy jó sáfrányos rizs nem csupán egészséges és finom, de még a látványt is feldobja, igaz?

Az emberiség évezredek óta ismeri és használja fűszernövényként a sáfrányt, amelynek számos bizonyítottan pozitív egészségügyi hatása is van.

Olyan sokrétű jótékony hatásai vannak, hogy érdemes részletesen körbejárni a sáfrányt.

A sáfrány hatása az immunrendszerre

A fejlett világ egyik legnagyobb problémája, a stressz hatása az emberi szervezet egészére. A stressz csökkenti az immunrendszer hatékonyságát, az elme és a szív működését, és az emésztést is beteggé teszi.

A vizsgálatok szerint a sáfrány, antioxidáns hatóanyagai révén sokat hozzátehet a szervezet stressz elleni védekezéshez, a kognitív képességek és a memória javításához, is. Kísérletek igazolják például a pozitív hatását az Alzheimer-kórban szenvedő felnőtteknél.

A magas stressz szint rontja az immunrendszer működését, a sáfrány által csökkentett stressz hatás és az antioxidánsok miatt az immunrendszer erősebb, hatékonyabb lehet, ráadásul az emésztőrendszer munkáját is megkönnyíti.

A sáfrány csökkenti a testsúlyt és vércukrot

A rendszeres sáfrány fogyasztása csökkentheti az étvágyat, ezáltal hozzájárul a testsúly csökkenéséhez is. Ezért önállóan szedve is, és diéta idején is hasznos lehet. Egy tudományos kísérlet eredménye szerint azok a nők, akik sáfránytartalmú étrend kiegészítőket szedtek, sokkal jelentősebb súlyfeleslegtől szabadultak meg nyolc hét alatt, mint placebót kapott társaik.

A vizsgálatok szerint a vércukor szintre is pozitív, egészségesen csökkentő hatása van, amit jó tudni, hiszen a cukorbetegség is népbetegség sajnos.

A sáfrány csökkentheti a látásromlást

Azt mondják, hogy a fénylő monitorok, telefonképernyők egész napos bámulása nem okoz szem problémát. Úgy legyen! Azonban a meglévő gyengeséget felerősítik sajnos, ezért nagyon hasznos a sáfrány fogyasztása, mert javítja a látást és megelőzi az időskori makula degenerációt.

A sáfrány szebbé teszi a napot

A rendszeres sáfrány készítmény fogyasztása hozzájárulhat a hangulat javításához, vagyis szebbé teheti a napunkat. Sőt, az enyhe és közepesen súlyos depresszió tüneteinek hatékony kezeléséhez is hozzájárulhat. Ezt számos kutatás eredményei alátámasztják.

Ráadásul az élénksárga színe már önmagában vidámabbá teszi az étkezést, és mosolyra fakaszt!

Összegezve:

A sáfrány készítmény rendszeres fogyasztása segíti a szervezetet a stressz elleni harcban. Javíthatja az emésztést, a koncentrációt és a memóriát. Segíthet a testsúly- és a vércukorszint csökkentésében. Ráadásul csökkenti az időskori látásromlás lehetőségét is.

Az emberiség évezredek óta ismeri és használja fűszernövényként a sáfrányt, mert rengeteg segítséget nyújt a szervezetnek, amire nagy szükségünk van.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*