B12 vitamin hiány tünetei

b12-vitamin

A B12 vitamin nélkülözhetetlen sejtek növekedéséhez, serkenti a vérkeringést. Védi és erősíti az idegeket és a szellemi teljesítményt. Részt vesz a táplálék lebontásában is. Hiánya zavart állapotokat, vészes vérszegénységet és idegkárosodást is okozhat.

Mivel a B12 vitamin a szervezet minden szintjét megalapozó vitamin, ezért a hiánya előbb – utóbb minden szervrendszert érinteni fog.

B12 vitamin hiány általános tünetei

A B12-vitamin-hiány szinte az egész testet érinti. Azonban általában nem könnyen felismerhető, specifikus tünetekkel indul, hanem olyasmivel, amire legyintünk. Mint az enyhe fáradékonyság, általános gyengeség és a szapora szívverés. Ezért ezek a tünetek akár évekig is elhúzódhatnak.

A B12 vitamin az egyetlen, amiből a szervezet több évnyi mennyiséget is képes elraktározni, ezért a tünetek nem lesznek köthetőek például táplálkozásbeli változáshoz. Ugyan nem eszünk már olyasmit, amiben van B12, mégis lesz a szervezetünkben, még évekig. ám egyszer csak kialakulnak a hiánytünetek.

b12-halakban

B12 vitamin hiány tünetei a vérképzésben

Az, hogy a B12 vitaminhiány hogyan mutatja meg magát, milyen tünetekkel kezdődik, sok más tényezőtől is függ. De előbb vagy utóbb eléri a vérképző rendszert, mivel a B12-vitaminra többek között a vörösvértestek képződéséhez van szükségünk.

A vitaminhiány folyamatának elején vagy közepén csökkeni fog a vörösvértestek száma, ezt nevezzük vérszegénységnek. A vérkép jellegzetes, nagy méretű vörös vértesteket mutat majd, ez az ún. megaloblasztikus vérszegénység. A vérszegénység sápadtsággal, állandó fáradtsággal és szövődményekkel járhat.

B12 vitamin hiány tünetei az idegvédelemben

A B12 ún. idegvédő vitamin. Egyrészt szó szerint az idegsejteket védő hüvely létrejöttében játszik szerepet, másrészt a B vitaminok hiánya idegi problémákhoz, feszültséghez, depresszióhoz vezethet.

B12-vitamin hiánya esetén ez a védő hüvely, védőréteg sérülhet, ezért az idegrostok szabaddá válnak, és mindenféle káros hatások érhetik őket. Tartós vitaminhiánynál neurológiai tünetek léphetnek fel, például érzéketlenség, téves érzékelések, fájdalmak, ezen kívül a mozgás zavarai, működési kiesések. Jellemző tünetek a bizsergés, zsibbadás. A B12 vitamin hiánya demencia szerű tüneteket is okozhat (de ez nem demencia!).

Ezen kívül fontos tudni, hogy a B12 táplálékból való felvétele kb. 50 éves kor felett csökken, ezért javasolt az étrend kiegészítők szedése. Ezzel megelőzhető lehet az Alzheimer-kór kialakulása, a vérszegénység és különböző szív- és idegrendszeri problémák is.

A B12 vitamin hatásairól részletesen írtunk már a B12 vitamin hatása című cikkben.

Összegezve

Mivel a B12 vitamin a szervezet minden szintjét megalapozó vitamin, ezért a hiánya előbb – utóbb minden szervrendszert érinteni fog. A hiánytünetek eleinte általános fáradtság, feledékenységben nyilvánulhatnak meg. Azonban a vitaminnak fontos szerepe van a vérképzésben, ezért hiánya vérsz7egénységhez vezet. tartós B12 hiány esetén károsodnak az idegek, melyek fájdalmas neurológiai tüneteket okoznak.

A B12 vitamint a szervezetünk nem tudja előállítani, ezért létfontosságú tudnunk, hogy hogyan és miből kaphatjuk meg a napi szükségletet fedező B12 vitamin mennyiséget.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*