
A halolaj készítésekkor sok tényezőnek meg kell felelnie, hogy minőségi anyaghoz lehessen jutni. Ez főképp azért fontos, mert ma már a világ számos táján felismerték a halolaj előnyeit, így rengetegen fogyasztják is, az egészségesebb életmód jegyében. Ebben a cikkben pedig bepillantást nyerhetünk abba hogyan is készítik a halolajat.
Mi az a halolaj?
A halolaj elnevezés olyan készítményre igaz, amik nagy mennyiségben tartalmaznak Omega-3 zsírsavat, a név utal arra, hogy ezek a termékek halakból származó olajat tartalmaznak. Döntően e halak inkább északi területekről származnak, amik gazdagabbak Omega-3-ban.
Mi az Omega-3-zsírsav
A halolajban megtalálható nagy mennyiségben az Omega-3 zsírsav, amit szervezetünk nem képes előállítani, ugyanakkor létfontosságú az egészséges életmódhoz.
Omega-3 forrása
Az Omega-3-zsírsav nagy mennyiségben a hideg tengerekben élő halak szervezetében található, ezek az élőlények ezt nem maguk állítják elő, hanem a tengeri algákból, planktonokból táplálkozás során veszik fel és raktározzák el a szervezetükben.
A halolaj készítése
A halolajat a legtöbb esetben úgynevezett nedves redukciós módszerrel készítik, ennek során a haltesteket
- felfőzik
- préselik
- centrifugálással szétválasztják a vizes fázist az olajtól
- a maradék fehérjét tartalmazó anyagot megszárítják
Mivel a halolaj rendkívül érzékeny az oxidációra, mindent el kell követni annak megakadályozására vagy mérséklésére. Emiatt az előállítás során minimálisra csökkentik a:
- szállítási és a tárolási időt,
- a hőmérsékletet,
- a fényhatást,
- a haltest vérrel való szennyezését.
A tudományos nevén enzimes hidrolízissel való halolaj kivonással, minimálisra lehet csökkenteni a hőbehatást és a hőmérsékletet. Az eljárás során, 60 fok körüli hőmérsékleten, a fehérjéket enzimekkel hidrolizálják, melynek során a sejtekből kiszabadul a halolaj, ezért enzimes hidrolízissel jobb minőségű halolajat lehet előállítani.
A halolaj minősége
A halolaj minősége szempontjából különbséget tehetünk a halolaj tartalmú készítmények között, mivel figyelembe kell venni a halak:
- származási helyét,
- tartási körülményeiket,
- hogy mennyire mentesek a nehézfémektől, mérgező anyagoktól, tápokból származó hormonoktól.
Legjobb Omega-3 források
A legjobb minőségű Omega-3 alapanyagot a hagyományos halászatból származó halak biztosítják. Emiatt érdemes kerülni a tenyésztésekből származó halakból előállított halolaj készítményeket. Ha halolaj kapszulát választunk figyeljünk arra, hogy mennyi az Omega-3 zsírsav és az Omega-6 zsírsav tartalma, mivel minél magasabb ezek zsírsavtartalma, annál jobb.
A halolaj minőségét illetően az sem mindegy, hogy teljes haltestből, vagy valamilyen melléktermékből készül az olaj. A friss halból, vagy a friss melléktermékből készült olaj stabilitása a nagyobb, tehát a halolaj minőségét legnagyobb mértékben az alapanyag minősége befolyásolja. A sózott halból vagy a fémekkel szennyezett alapanyagból készült halolaj stabilitása rossznak bizonyult.
Halolaj kapszula választása
Halolaj kapszula választásánál érdemes figyelni arra, hogy az adott étrend-kiegészítő tartalmazzon Omega-3 és Omega-6 zsírsavakat is. A szervezet kiegyensúlyozott működéséhez ugyanis szükség van mindkét zsírsav jelenlétére, azonban nem mindegy ezek megfelelő aránya. Az Omega-3 zsírsav bevitelére fokozottabban van szükség, mint az Omega-6 zsírsav pótlására.
Omega-3-zsírsavat a hideg vizeket kedvelő halakban, (tengeri, édesvízi halak), algákban, főként leveszöldségekben, dióban, lenmagban, repceolajban találhatunk nagy mennyiségben. Omega-6-zsírsavat pedig főként növényi olajokban találunk.
Összegezve:
A halolaj készítése nem könnyű feladat és rengeteg tényezőnek meg kell felelnie a tökéletes végeredmény eléréséhez. Ehhez természetesen a jó minőségű és friss hal, mint alapanyag az egyik legfontosabb tényező.
Leave a Reply