K vitamin hatása a bőrre

k-vitamin-hatasa-borre

A K vitamin legismertebb szerepe a véralvadásban és a csontképződésben van. Azonban, ha tovább gondoljuk, akkor látható, hogy ha a véralvadás rendben van, akkor például a bőrünk is rendben van. ha a véralvadás nincs rendben, akkor például a szemek körül keletkezhetnek sötét karikák, ami a sminkesek rémálma.

Ezen kívül, ha a csontképződés, vagyis a kalcium egyensúlyban van a szervezetünkben, akkor a bőrünk is kevésbé öregszik, vagyis rugalmasabb és a fiatalabb maradhat.

K vitamin hatása a bőrre – kalcium lerakódás

Ahogy idősebbek leszünk, fokozódik a szervezetben a kalcium lerakódás, ezt nevezzük elmeszesedésnek. A szervezetszintű meszesedés, lerakódás számtalan megbetegedést okozhat. Ilyen például a vesekövek, az ízületi gyulladások, a szívbillenytű elégtelenség, szürke hályog, csontkinövések, szenilitás és a szívkoszorú erek elmeszesedése.

A K vitamin optimális szintjének helyreállítása segíthet megvédeni minket ezekkel a betegségekkel szemben.

K vitamin pótlása

K1 vitamin nagyobb mennyiségben a zöld leveles növényekben található: mint a spenót, a brokkoli, a saláta, a fejes-, és a kelkáposzta. Illetve a tojásban és a tejben van még. K2 vitamin természetes forrása a baktériumos erjesztéssel készült ételek, mint például az érlelt sajtok. Felszívódásához fontos, hogy megfelelő mennyiségben fogyasszunk olajokat, például olívaolajat vagy repceolajat, mert ezekben tud a legjobban oldódni.

K-vitamin hiány akkor léphet fel, ha valaki egyoldalúan táplálkozik, nem eszik elegendő mennyiségű zöld növényt. De előfordulhat felszívódási zavarral járó krónikus bélgyulladás esetén (Chron betegség) vagy erős antibiotikumokkal történő kezelés után, amikor a vitamintermelő baktériumok elpusztulnak a bélrendszerben. A baktériumok pótlása történhet természetes forrásból, (élőflórás) joghurt vagy kefír fogyasztásával, vagy baktériumokat tartalmazó táplálék kiegészítők formájában.

k-vitamin-hatasa-borre

K vitamin hatása a bőrre – sötét karikák a szemek körül

A szemek körüli sötét karikákat okozhatja az is, a sérülékeny kapillárisokból szivárog a vér a környező szövetekbe. A K vitamin segít ezt szabályozni, ezáltal halványítja a szem körüli sötét karikákat.

A K vitamin megtalálható néhány szem környékápoló krémben. Használata egyszerű, hetente 1-2 alkalommal este érdemes felvinni a krémet a szem környéki részre, vékonyan.

Mikor kell vigyázni a K vitamin szedésével?

E-vitamin szedése esetén, aminek enyhe véralvadás gátló hatása van, nem szabad egyszerre bevenni a K vitaminnal, néhány órát várni kell, hogy az ellentétes hatások ne érvényesüljenek (és erről az orvosnak mindenképpen tudnia kell).

A nagyobb mennyiségű A-vitamin gátolja a K-vitamin felszívódását.

Ezen kívül a terhesség utolsó heteiben érdemes kerülni a K vitamin szedését.

Ha túl sok K vitamin jut szervezetünkbe, akkor annak káros mellékhatásai is lehetnek. Erről részletesen a K vitamin mellékhatásai című cikkben írtunk.

Összegezve

Egy olyan szervezet szinten ható vitaminnak, mint a K vitamin, a bőrünk állapotára is hatással van. Mivel a K vitamin tartja optimális szinten a kalcium egyensúlyt, akkor a bőrünk kevésbé öregszik, rugalmas és üde marad. Ezért is fontos a megfelelő táplálkozás, a tudatosság és a testünkkel való törődés.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*