K vitamin hatása

k-vitamin-potlas

A K-vitamin egyike a zsírban oldódó vitaminoknak. A szervezet számára két élettanilag fontos képviselője, a K1-vitamin, amely zöld növényekben fordul elő, és a bélbaktériumok által termelt K2-vitamin. A K2-vitaminnak több fajtája is ismert, ezért az elnevezés egy gyűjtőfogalom.

A K vitamin legismertebb szerepe a véralvadásban és a csontképződésben van. Hogyan hat a K vitamin a bőrünkre? Vannak e mellékhatásai? Ezekre a kérdésekre adunk a részletes válaszokat.

K vitamin hatásai

K vitamin hatása a véralvadásban

A K1 vitamin elengedhetetlen a véralvadási faktorok aktiválásához. Ez azt jelenti, hogy sérülés esetén ezek a faktorok elzárják a vérző nyílást az érfalon, így a vérzés csökken vagy megszűnik. A K vitamin hiányában nem csökken a vérzés, tehát vérzékenység alakulhat ki. Ennek legszembetűnőbb tünete, amikor egyszerű „beütöttem a lábam” mozdulat után jól látható, nagyobb méretű vöröses-lilás bevérzések keletkeznek az apró sérülés helyén. Illetve egy apró sérülés is sokáig vérezhet.

Nem csak a vérzékenység jelenthet problémát a szervezetnek, előfordulhatnak rendszerszintű gondok is. Például, a kisebb-nagyobb gyakori vérzések miatt csökken a vér vas tartalma is. A vashiány miatt pedig végeredményben kevesebb oxigént kap az agy. Ennek következménye lehet teljesítményromlás, memóriavesztés, fejfájás, migrén.

A véralvadásban gyakorolt szerepéről a K vitamin szerepe a véralvadásban cmíű cikkben írtunk részletesen.

K vitamin hatása a bőrre

Ahogy halad előre az idő, fokozódik a szervezetben a kalcium lerakódás, ezt nevezzük elmeszesedésnek. A meszesedés, a lerakódás számtalan megbetegedést okozhat. Ilyen például a vesekövek, az ízületi gyulladások, a szívbillenytű elégtelenség, szürke hályog, csontkinövések, szenilitás és a szívkoszorú erek elmeszesedése.

A K vitamin optimális szintjének helyreállítása segíthet megvédeni minket ezekkel a betegségekkel szemben.

Már részletesen írtunk a bőrre gyakorolt hatásáról a K vitamin hatása a bőrre című cikkben.

k-vitamin-potlas

K vitamin hiány tünetei

Lényeges, hogy felismerjük, mikor van K vitaminhiányunk, ezért összeszedtük a jellemzőbb tüneteket.

  • lassú véralvadás sérülés esetén (pl. amikor egy egyszerű vágásból már percek óta szivárog a vér)
  • kisebb ütés hatására is kiterjed (lilás, vöröses) véraláfutások keletkeznek
  • gyakori orrvérzés (sérülés nélkül)
  • vér a vizeletben (nem csak a K vitamin hiány esetén fordulhat elő, azonnal forduljunk orvoshoz)
  • alacsony prothrombin szint a vérben (ezt a laborvizsgálat tudja kimutatni)
  • csontritkulás (gyakori törés, idős korban jellemző combnyaktörés)
  • hosszan elhúzódó, erős vérzéssel járó menstruáció (gyakori rögök a vérben)

K vitamin mellékhatásai

Az első mellékhatás, a ritkán előforduló allergiás reakció. A K2 vitamin akkor válthat ki allergiás reakciót, ha a szervezet nem megfelelően azonosítja, és védekező reakciót produkál.

A második mellékhatás a véralvadást és a vérnyomást érintheti. Magas vérnyomással rendelkező beteg esetén a K vitamin, mivel hatással van a vérplazmára és annak mennyiségére, méretére, növelheti a vérnyomást. Súlyos esetben akár szív- és érrendszeri betegségeket is előidézhet. Ezért ilyen esetben orvosi konzultációra van szükség, mielőtt K vitamin pótlásban kezdünk.

A harmadik típusú melléhatás, az emésztést érintheti. Mivel a K2 vitamin a gyomor-bélrendszerben képződik, ezért nem meglepő, hogy a harmadik típusú mellékhatás ezt a rendszert érinti. a K2 vitamin kiegészítők okozhatnak gyomorgörcsöket, ha az emésztőrendszer nem képes megfelelően feldolgozni és felhasználni a bevitt vitaminokat.

És végül, a K vitamin hatását befolyásolhatják más beszedett gyógyszerek és étrend kiegészítők. Ahogy a K vitamin is befolyásolhatja más gyógyszerek hatását, például a véralvadásgátlókat, koleszterin csökkentőket, fogyást elősegítő készítményeket is, ezért nem ajánlott ezekkel egy időben szedni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*