K vitamin mellékhatásai

A K-vitamin egyike a zsírban oldódó vitaminoknak. A szervezet számára két élettanilag fontos képviselője, a K1-vitamin, amely zöld növényekben fordul elő, és a bélbaktériumok által termelt K2-vitamin. A K2-vitaminnak több fajtája is ismert, ezért az elnevezés egy gyűjtőfogalom.

A K vitamin legismertebb szerepe a véralvadásban és a csontképződésben van. A K-vitamin önmagában nem mérgező, de ha túl nagy mennyiségben fogyasztják rendszeresen, akkor néhány mellékhatást produkálhat a túladagolása. Nézzük, mik lehetnek a mellékhatásai.

K vitamin mellékhatásai

A K1 vitamin elengedhetetlen a véralvadási faktorok aktiválásához. Ez azt jelenti, hogy sérülés esetén ezek a faktorok elzárják a vérző nyílást az érfalon, így a vérzés csökken vagy megszűnik.

A K2 vitamin fontos szerepet játszik a csontsűrűség megfelelő szinten tartásában. Tehát szükségünk van rá ahhoz, hogy a csontjaink megfelelően nőjenek, vastagodjanak. Azonban ismerni kell a túladagolás esetén fellépő mellékhatásokat is. Ezekről lesz szó a cikk további részében.

K vitamin mellékhatásai – Allergia

Az első, a ritkán előforduló allergiás reakció. A K2 vitamin akkor válthat ki allergiás re3akciót, ha a szervezet nem megfelelően azonosítja, és védekező reakciót produkál.

A k2 allergiás reakció tünetei lehetnek: enyhe viszketés, erős viszketés, csalánkiütés, légzési nehézségek, szabálytalan és/vagy szapora szívverés. Súlyos esetben, ahogy minden allergiás reakciónál, orvosi segítségre lehet szükség.

K vitamin mellékhatásai – Magas vérnyomás

A második mellékhatás a véralvadást érintheti. Magas vérnyomással rendelkező beteg esetén a K vitamin, mivel hatással van a vérplazmára, növelheti a vérnyomást, súlyos esetben akár szív- és érrendszeri betegségeket is előidézhet. Ezért ilyen esetben orvosi konzultációra van szükség, mielőtt K vitamin pótlásban kezdünk.

K vitamin mellékhatásai – Gyomor és bélrendszeri tünetek

Mivel a K2 vitamin a gyomor-bélrendszerben képződik, ezért nem meglepő, hogy a harmadik típusú mellékhatás ezt a rendszert érinti. a K2 vitamin kiegészítők okozhatnak gyomorgörcsöket, ha az emésztőrendszer nem képes megfelelően feldolgozni és felhasználni a bevitt vitaminokat.

Tehát a nagydózisú K vitamin pótlás okozhat gyomor fájdalmat, hányingert, hányást, hasi görcsöket, hasmenést, ezáltal tartós legyengülést is.

Ilyen tünetek előfordulása esetén nagyon fontos a megfelelő (nagy) mennyiségű folyadékpótlás!

Arról is részletesen írtunk, milyen, amikor túl kevés van a szervezetben a K vitaminból. A K vitamin hiány című cikkben.

K vitamin mellékhatásai – Gyógyszer egymásra hatások

K vitamin hatását befolyásolhatják más beszedett gyógyszerek és étrend kiegészítők. Ahogy a K vitamin is befolyásolhatja más gyógyszerek hatását.

Például a véralvadásgátlókat, koleszterin csökkentőket, fogyást elősegítő készítményeket is, ezért nem ajánlott ezekkel egy időben szedni.

A K vitamin mellékhatásai mellett a pozitív hatásait is ismerni kell. A K vitamin hatásai című cikkben írtunk róluk részletesen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*