K vitamin szerepe a véralvadásban

k-vitamin-verlavadas

A véralvadás egyike a szervezetünk életmentő folyamatainak. Amikor megsérül a bőr, és az alatta lévő vénás vagy artériás erek, akkor a véralvadási folyamat azonnal beindul. Ha nem így lenne, akkor elvéreznénk egy apró sérüléstől is. A véralvadásban a K vitaminnak kulcsfontosságú szerepe van, ezért fontos tudnunk néhány dolgot róla.

Kétféle K vitamin ismerünk, a K1 vitaminnak a véralvadásban, a K2 vitaminnak a csontképzésben van jelentős szerepe.

K vitamin hatása a véralvadásban

A K1 vitamin elengedhetetlen a véralvadási faktorok aktiválásához. Ez azt jelenti, hogy sérülés esetén ezek a faktorok elzárják a vérző nyílást az érfalon, így a vérzés csökken vagy megszűnik.

A K vitamin hiányában nem csökken a vérzés, tehát vérzékenység alakulhat ki. Ennek legszembetűnőbb tünete, amikor egyszerű „beütöttem a lábam” mozdulat után jól látható, nagyobb méretű vöröses-lilás bevérzések keletkeznek az apró sérülés helyén. Illetve egy apró sérülés is sokáig vérezhet.

K vitamin hatása a szervezet működésében

Nem csak a vérzékenység jelenthet problémát a szervezetnek, előfordulhatnak rendszerszintű gondok is. Például, a kisebb-nagyobb gyakori vérzések miatt csökken a vér vas tartalma is. A vashiány miatt pedig végeredményben kevesebb oxigént kap az agy. Ennek következménye lehet teljesítményromlás, memóriavesztés, fejfájás, migrén.

k-vitamin-verlavadas

K vitamin pótlása

K1 vitamin nagyobb mennyiségben a zöld leveles növényekben található: mint a spenót, a brokkoli, a saláta, a fejes-, és a kelkáposzta. Illetve a tojásban és a tejben van még.

K2 vitamin természetes forrása a baktériumos erjesztéssel készült ételek, mint például az érlelt sajtok.

Mikor nem szabad K vitamint szedni?

Véralvadásgátló gyógyszer szedése esetén (pl. műtét után, trombózis hajlam esetén) oda kell figyelniük a bevitt K-vitamin mennyiségére, mivel a nagyobb mennyiségű vitamin ellensúlyozza a véralvadásgátló szer hatását.

Vérzékeny beteg nem fogyaszthat túl nagy mennyiségű K-vitamint a véralvadást segítő gyógyszerrel együtt, mert túlzottan megnőhet a véralvadás veszélye együttes hatás miatt (rög képződhet).

E-vitamin szedése esetén, aminek enyhe véralvadás gátló hatása van, nem szabad egyszerre bevenni a K vitaminnal, néhány órát várni kell, hogy az ellentétes hatások ne érvényesüljenek (és erről az orvosnak mindenképpen tudnia kell).

A nagyobb mennyiségű A-vitamin gátolja a K-vitamin felszívódását.

Ezen kívül a terhesség utolsó heteiben érdemes kerülni a K vitamin szedését.

Az összes fontos hatásáról írunk a K vitamin hatása című cikkben.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*