Mi a béta-glükán?

A béta-glükán a természetben is előforduló poliszacharid, mely gombák, növények és baktériumok sejtfalának alkotóelemei. Mire jó a béta-glükán és miért életbevágó a számunkra?

Egyrészt a népbetegségnek is számító bélflóra problémákban, gyulladásokban tud segíteni, másrészt az immunrendszert erősíti, ami a vírusos járványok és szuperbaktériumok korában az egészségmegőrzés és helyreállítás egyik jelentős lépcsője lehet.

Hol található a béta-glükán?

A zab, a zöldárpa, a ganoderma rengeteget tartalmaz belőle. Leggyakrabban az élesztőből, zabból vagy árpakorpából származó béta-glükán az egyik leghatékonyabb természetes immunsejt aktiváló anyag.

Mire jó a béta-glükán?

Bár, erről ritkán esik szó, az immunrendszer alapját, erejét a bélrendszer adja. Ha az emésztés jó, akkor az immunrendszer is stabilabb.

Szervezetünk elsődleges védekező mechanizmusát a természetes immunitás jelenti, ezek a sejtek képesek lehetnek a szervezetbe kerülő vírusok, baktériumok vagy a kialakuló rákos daganatok elpusztítására.

A feldolgozott élelmiszerek, a hozzáadott mesterséges anyagok ellehetetlenítik a bélflóra munkáját, ami gyulladásokat és funkció kiesést okoz nemcsak a bélrendszerben, de az immunrendszerben is.

Forrás: Wikipédia

A béta-glükán táplálja a bélflórát, erősíti az immunrendszert

Az anti-baktériumos kezelések megölik a bélflóra baktériumait, ezért szükséges a kezelések után az úgynevezett pro-biotikus kezelés.

A béta-glükán táplálékul szolgál a bélrendszerben lakó jó baktériumoknak, melyek ezáltal szaporodni tudnak, így helyreállítják a bélflórát és ezzel az immunrendszert erősítik és kiváltja a gyakran mesterséges probiotikumokat is.

A béta-glükán csökkenti a stressz okozta problémákat

A folyamatos stressz gyengíti a bélflórát, a krónikus betegségek úgyszintén, ezért ezekben az esetekben is a megoldás része lehet a béta-glükán. Sőt, a krónikus bőrbetegségek állapotát is javíthatja, mint például az ekcéma.

Csökkentheti a koleszterin szintet is

Az élesztőből kivont béta-glükán azáltal csökkentheti a koleszterin szintet, hogy megakadályozza a felszívódását.

Összegezve:

A béta-glükán olyan poliszacharid, melyet az emésztő rendszer nem tud lebontani, ezért táplálékul szolgál a bélflórát alkotó baktérium oknak. A zab, a zöldárpa, a ganoderma rengeteget tartalmaz belőle. Erősíti az immunrendszert, csökkentheti a stressz-tüneteket, a gyulladásos bélbetegségeket és a koleszterin szintet is.

Figyelem! Az immunrendszer működését csökkentő gyógyszerekkel együtt nem szabad szedni, mert gyengíti a hatásukat!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*