
A gin fogyasztás egyre nagyobb divattá válik hazánkban is. Tisztán, tonikkal vagy koktélban, a házibulik és partyk szinte elengedhetetlen itala lett ez a borókát tartalmazó nedű. Sokan nem tudják, hogy a gin nemcsak elegáns és finom, de jótékony hatásai is vannak fogyasztásának. A következőkben többet megtudhatsz a ginről és mértéktartó fogyasztásának egészségügyi előnyeiről.
Hogyan készül a gin?
Ahhoz, hogy megértsük jótékony hatásait, érdemes pár szót ejteni a gin előállításáról. Készítése során borókát és más fűszernövényeket adnak gabona alapú finomszeszhez. A speciális ginekben boróka mellett például a következő fűszerek vannak főszerepben:
- mandula
- fahéj
- citromhéj
- koriander
- gyógynövények
- rózsaesszencia
- levendula
- citromfű
Mivel a boróka és a felsorolt példák mind egészségesek és természetes eredetűek, nem meglepő, hogy a kiváló minőségű ginek egészségesebbek sok más szeszes italnál.
A gin fogyasztás előnyei
A gin mértékletes fogyasztása több szervrendszerünkre is előnyös hatással van. Lássuk részletesen ezeket a pozitív következményeket!
Immunerősítés
A borókabogyó C-vitamin tartalma nagyon magas. Emellett antioxidánsokat is tartalmaz. Természetesen a gin készítése során a jótékony anyagok egy része elpusztul, de egy részük belekerül az italba.
Lassítja a bőr öregedését
Az alkoholos italok általában negatívan hatnak a bőrre. A gin kivétel! Magas antioxidáns, A vitamin és flavonid tartalma gondoskodik a fiatalos és rugalmas bőrről. Emellett javítja a vérkeringést, ezáltal segíti a bőr regenerálódását. Lassítja a ráncok képződését és enyhíti a bőr gyulladásait.
Stresszoldás
Egy pohár gin nemcsak az alkohol miatt oldja a stresszt. A benne lévő flavonidok is nyugtató, stresszoldó hatást gyakorolnak.
Vese- és gyomorbarát
A gin enyhe vízhajtó. Véd a puffadástól és a húgyúti fertőzésektől is. A benne található fűszerek és gyógynövények az emésztőenzimeket segítik, a gyomorsav mennyiségét növelik. Így anyagcserénk felgyorsul.
További tippek gin fogyasztáshoz
Amennyiben nagyon figyelsz az egészségedre, adunk néhány tippet, hogy a gin fogyasztása még előnyösebb legyen!
- Csak jó minőségű gint válassz, így garantált a pozitív hatás!
- Gin mellé kerüld a túl édes tonikokat! Válaszd a cukormentes vagy alacsony kalória tartalmú verziót!
- Próbáld ki a kimondottan magas gyógynövény tartalmú gineket! Ilyen a Hendrick’s, a The Botanist és az Alkkemist gin.
- Adj italodhoz gyümölcsöket vagy egy szelet uborkát! Így magasabb vitamin tartalmú italt fogyaszthatsz.
- Bár általában nem okoz másnaposságot, 1-2 adag ginnél ne fogyassz többet! Ha túlzásba viszed, elvesznek a pozitív hatások.
Összegzés: A gin nemcsak népszerű, de egészséges ital is. Titka elsősorban a borókabogyó, illetve a további hozzáadott gyógynövények vagy fűszerek. Amennyiben mértékkel fogyasztjuk, több szervrendszerre és még mentális egészségünkre is előnyösen hat.
Leave a Reply