Mire jó a halolaj?

A halolaj hatóanyagai rengeteg betegségre és problémára kezelési lehetőséget nyújthat, ennek hála szedésével sok betegség megelőzhető és kezelhető. Ezáltal jobb és hosszabb életre tehetünk szert, de hogy pontosan mire jó a halolaj ebben a cikkben összegyűjtöttük.

Mi a halolaj?

A halolaj alapvetően az olajos halak szöveteiből származik, emiatt a hideg tengerekben élő zsíros halak a legfőbb források. Önmagában emiatt már bizonyos típusú halak fogyasztásával is bevihetjük szervezetünkbe a szükséges Omega-3 és vitamin mennyiséget. A halolajat és hatóanyagait általában vagy magában a hallal vagy alternatív úton halolajas táplálék kiegészítő formában vihetjük be szervezetünkbe.

A halolaj hatásai

A halolaj számos egészségügyi problémára megoldást nyújthat. Az alábbi lista a teljesség igénye nélkül összefoglalja, hogy mire is jó a halolaj:

 • rák betegségek kezelésére,
 • alzheimer kór ellen,
 • szív- és érrendszeri betegségek ellen,
 • ízületi gyulladásra,
 • bőr és haj kezelésére,
 • depresszió ellen,
 • immunrendszer erősítésére,
 • cukorbetegség ellen,
 • szem rendellenességek kezelésére,
 • fogyás segítésére,
 • termékenység javítására ,
 • terhességi panaszok enyhítésére.

Rákbetegségek kezelése és megelőzése

Orvosi tanulmányok kimutatták, hogy a halolaj segíthet a rákbetegség megelőzésében, mint például a prosztata- és a mellrák esetében. Ezen kívül a halolaj nemcsak hatékonyabbá teszi a hagyományos rák elleni gyógyszereket, hanem egy hatékony, egyedülálló rák elleni gyógymód is lehet.

Alzheimer kór ellen

Az agyi működéshez szükséges zsírsavak, amik a halolajban megtalálhatóak nem csak a kognitív hanyatlást csökkentik, de megakadályozhatják az időskori agysorvadást is ennek eredményeképp a halolaj egy lehetséges megoldás lehet a demencia és az Alzheimer kór ellen.

Szív- és érrendszeri betegségek kezelése

A halolajban található Omega-3 zsírsavak segíthetnek a szív és érrendszeri betegségek kezelésében és ezáltal az egészségügyi problémák megszüntetésében is hathatós közreműködő lehet.

Ízületi gyulladásra

az Omega-3 halolaj kiegészítők csökkentik az ízületi fájdalmakat ráadásul egy sokkal biztonságosabb és természetesebb módszer, mint a szteroid és nem szteroid alapú gyulladáscsökkentők.

Bőr és haj kezelése

A halolaj bizonyítottan javítja és táplálja a bőrt zsírokkal és zsírban oldódó vitaminokkal, amik segíthetik megőrizni a bőr simaságát, rugalmasságát. Emellett orvosi tanulmányok igazolják, hogy a halolaj szedésével megelőzhetőek lehetnek a ráncok és az öregedési folyamatokat is lassíthatja.

Depresszió ellen

Több kutatás és felmérés is egybehangzóan igazolta, hogy a halolajat szedők körében akár 40%-kal csökkenhetnek a depressziós tünetek, mindemellett pedig az agy aminosav és tápanyag tartalma is növekedhet.

Immunrendszer működésének segítése

A halolaj az antioxidáns asztaxantinnal kombinálva megtöbbszörözi az immunrendszer erejét, ennek hatására a rendszeres halfogyasztás a mindennapi egészségre gyakorolhat pozitív hatást.

Cukorbetegség kezelése

A halolajnak jótékony hatása van a cukorbetegségre is, ezért a diabetikus étrend részeként érdemes fogyasztani, akár napi szinten is.

Szem rendellenességek kezelése

A halolajról kimutatták, hogy képes visszafordítani az időskori szem rendellenességeket. A többszörösen telítetlen zsírok fogyasztása, ami megtalálható a halakban és a halolajban is összefüggésben áll a szürkehályog szintjének csökkenésével.

Fogyás segítése

A halolaj és a halolajas kiegészítők rendszeres mozgás mellett csökkenthetik a testzsírt, és egyben javíthatják a szívet a vérkeringést és az anyagcserét is. Elmondható, hogy a halolaj szedése egészséges életmóddal párosítva csökkentheti a testzsírt, és vele együtt a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is.

Termékenység javítása

A halolaj fogyasztása növelheti a termékenységet mind a férfiak és nők esetében. A DHA, ami az Omega-3 zsírsavak mellékterméke, a férfiaknál fontos szerepet játszik a spermák mobilitásában és az egészséges spermaképzésében.

A halolaj a nők esetében is növeli a termékenységet gyulladáscsökkentő hatásának, hormon- és a havi ciklus szabályozásának köszönhetően és akár a meddőségre is megoldást jelenthet.

Terhességi panaszok enyhítése

A halolaj kifejezetten előnyös a terhes nőknek és a babáknak is. A várandósság és a szoptatás alatt a nőknek még több Omega-3-ra van szükségük, mint általában. A DHA ugyanis nagy szerepet játszik a magzat agyának, szemeinek és idegrendszerének fejlődésében és csökkenthetik a koraszülés előfordulását is. Emellett Az Omega-3 segíthet a kismama hangulatának és általános állapotának javulásában is a szülés után.

Összegezve:

A halolaj hatásai rengeteg térre kiterjednek beleértve az egészségügyi és mentális állapotunkat, hiszen megoldást jelenthet akár a cukorbetegség, fogyás vagy akár a depresszió ellen is.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*