Mitől lesz hatékony egy multivitamin?

A polcok roskadoznak a vitaminoktól, szakszavakkal teletömött dobozokban, de vajon melyik vitamint érdemes igazából szedni?

És mitől lesz jó valóban egy multivitamin? Ezt a témát járjuk most körbe alaposan, mert a vitaminok szervezetünk számára nélkülözhetetlenek és melyek nagy részét szervezetünk nem képes előállítani.

Miért szükségesek a multivitaminok?

Az emberi szervezet átláthatatlan bonyolultságú, de jól szervezett egységként működik, amíg el nem rontjuk. Például egyoldalú és/vagy rendszertelen táplálkozással, kevés folyadékbevitellel, mozgást nélkülöző életmóddal, és a részleges vagy folyamatos stresszel.

Amikor már nem működik a szervezetünk harmonikusan és egészségesen, akkor segítségre van szüksége. Mivel a táplálkozással hiányokat képezünk a szervezetben, ez a segítség vitaminok és ásványi anyagok formájában érkezik.

Az ásványi anyagok egyrészt szervezetünk felépítésében játszanak szerepet, másrészt enzimek, vitaminok működéséhez szükséges elemek. Nélkülük ezek az enzimek, vitaminok nem válnak aktívvá, így a hatásukat sem fogják kifejteni.

Ha nem működnek bizonyos enzimek, akkor például nem működik jól az emésztés, ezáltal gyengül az immunrendszer, az agy működése, és a szervezet elindul a krónikus betegségek felé vezető úton.

A multivitamin egy gyűjtő szó a vitaminokból álló komplex készítmény, amit különböző vitaminokból állíthatnak össze a gyártók. A multivitamin nem egy terméket, nem egy bizonyos vitamin kombinációt jelöl. Érdemes mindig elolvasni az összetevőit.

Mikor érdemes multivitamint szedni?

Mivel a táplálékunk már lényegesen kevesebb ásványi anyagot és vitamint tartalmaz a szervezet szükségleteihez képest, ezért napi szinten, az év minden részében érdemes szedni multivitamint.

Járványos időszakban, őszi, téli időszakban érdemes szedni, ezzel támogatva az immunrendszert. Stresszesebb időszakban az idegrendszert érdemes támogatni vele.

Versenysportolók számára kötelező, diéták idején pedig mindenképpen ajánlott a multivitamin szedése.

Krónikus betegség, műtétek idején is érdemes, vagy a kezelések után, a regenerációt segíteni vele.

Milyen multivitamin kombinációt érdemes szedni?

A leggyakoribb hiánytünet, az állandó fáradtság, fáradékonyság, koncentráció és memória zavar. Azután következnek az emésztőrendszeri tünetek, hasmenés vagy székrekedés, gyulladások.

A legfontosabb immunerősítő vitaminok közé tartozik többek között a B-, a C-, D-, az E-vitamin, valamint a szelén, mint antioxidáns, ezért a leggyakoribb multivitamin készítményekben ezek mind benne vannak.

Fűszerek is lehetnek a multivitamin készítményben

Talán meglepő, de a mindennapi ételeink, fűszerink is támogatják a szervezet működését. Ilyen például a gyömbér, mely az erősít immunrendszer alapja. Az oregánó az immunrendszeren kívül a légúti betegségek esetén is segít és a nyirok rendszert is tisztítja.

A ginzeng segít leküzdeni a fertőzéseket, a bodza pedig megfázások és gyulladások ellen jó.

Ezért ne lepődjünk meg, ha a multivitamin készítményben fűszerek és gyógynövényeket is találunk.

Összegezve:

A táplálékunk már lényegesen kevesebb ásványi anyagot és vitamint tartalmaz a szervezet szükségleteihez képest, ezért napi szinten, az év minden részében érdemes szedni multivitamint

Hiszen nagyon gyakori probléma az állandó fáradtság, a koncentráció és memória zavarok. És szinte már népbetegségnek számítanak az emésztőrendszeri tünetek, hasmenés vagy székrekedés és a krónikus gyulladások.

Ezért a multivitamin szedésre szükségünk van az év minden napján, hogy egyensúlyba hozzuk a szervezet működését, és csökkentsük a fertőzéseket, megbetegedéseket.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*