Téli egészségmegőrzési tippek

A téli egészség megőrzése roppant fontos, hiszen a hideg hétköznapok sokat kivehetnek belőlünk, aminek eredményeként még fáradtabbak lehetünk. Ez pedig komolyan befolyásolhatja életvitelünket is. Az alábbiakban éppen ezért összegyűjtöttük mire is érdemes odafigyelni, hogy minél kevesebb energiát veszítsünk a téli hidegben.

Téli öltözködés

Sapka, sál, kesztyű, az örök hármas a téli időszakban, de a vastag cipő nagykabátot is hozzácsaphatjuk ehhez a listához. Extrém hidegben a télikabát alatt 3-4 réteg felsőruházatot is érdemes lehet viselnünk. Azonban ez esetben fontos, hogy úgy válasszunk, hogy egy-két réteget le tudjunk venni, ha fűtött helyiségben tartózkodunk hosszabb ideig.

A farmernadrág kifejezetten kerülendő viselet a téli hónapokban, ahogy a vékonyabb szövetnadrág is, de ha harisnyát veszünk alá, akkor még nyugodtan hordhatjuk. E logika mentén nem kell lemondani a szoknyáról sem extrém hidegben, hiszen a vékony harisnyanadrágra húzhatunk téli legginget, ha lábszárvédő és meleg zokni is van rajtunk, nem fogunk fázni.

Érdemes lehet kipróbálni a derékmelegítő viselését is, ami roppant praktikus, és jól lehet hozzá Azok akik nem szeretnek sapkát hordani, viselhetnek fülvédőt, de hasonlóan praktikusak a csősálak, melyek nyakban és fejfedőként is hordhatók, így az érzékeny arcbőrt is védik a hidegtől.

Pihenés télen

Megerőltetőbb hideg körülmények között szervezetünknek több pihenésre van szüksége. Ilyenkor ne sajnáljunk a megszokottnál kicsit több időt alvásra és kikapcsolódásra fordítani.

Emellett nem csak az számít, hogy mikor és mennyit pihenünk, hanem az is, hogy min és miben pihenünk meg szabadidőnkben. Amennyiben attól félünk hogy a páros paplan esetleg párunk lerántja rólunk alvás közben, akkor számunkra a egyszemélyes paplan télre kiváló megoldást nyújthat. A paplanok között ma már találhatunk kiváló hőtartó tulajdonságú darabokat is, ami így egész este melegíthet minket.

Immunrendszer védelme téli hónapokban

A téli időszak immunrendszerünket is alaposan próbára teszi, ami miatt kiemelten érdemes odafigyelni az alábbiakra:

  • vitaminpótlásra
  • folyadékbevitelre
  • immunvédelemre

Vitaminpótlás télen

A változatos étrend mellett, a vírusvédelem érdekében érdemes időszakosan is támogatni szervezetünket a megfelelő vitaminok bevitelével. Télen fontos lehet a C-, D- és B12 vitamin kiegészítő pótlása.

Folyadékbevitel télen

Sokan nem gondolnák, de télen is nagyon fontos, hogy naponta legalább 2-2,5 liter folyadékot fogyasszunk. Amennyiben nehezünkre esik vizet inni, kortyolgassunk el néhány bögre gyümölcs- vagy gyógynövényteát, amely amellett, hogy a folyadékot pótolja, még immunrendszerünket is erősítheti.

Immunvédelem

Fontos, hogy magas vitamin- és ásványi anyag tartalommal rendelkező, valamint a bélflórát tápláló ételeket fogyasszunk. Ezért javasolt tízóraira friss, szezonális gyümölcsöt, zöldségeket fogyasztani. A téli időszakban a narancs kiváló C-vitamin forrás lehet, ezért mindenképp érdemes napi szinten fogyasztani.

Összegezve:

Egészségünk megőrzésére a téli hónapokban még jobban oda kell figyelnünk, mint az év más időszakaiban. A fentiek figyelembevételével azonban könnyedén megbirkózhatunk a megnövekedett igénybevétellel is.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*